Cilt Bakımı Nedir, Nasıl Yapılır?

Cilt Bakımı Nedir, Nasıl Yapılır?

Günümüzde cildimizin doğrudan maruz kaldığı hava kirliliği gibi dış etkenler, yediklerimiz ve stres gibi iç etkenler cildimiz için bir bakım rutinini mecbur kılıyor. Düzenli ve cildinize uygun bir rutin benimsediğinizde cildinizin tüm bu etkenlerden çok daha az etkilendiğini ve yıprandığını rahatlıkla fark edebilirsiniz. Ayrıca ergenlik çağına girilmesiyle hormonlar yüzünden sebum dengesinin değişmesi cilt bakımını gerektirmektedir

 

Cilt bakımı herkesin düzenli bir şekilde uygulaması gereken birkaç farklı adımdan oluşur. Bu adımlar ve rutinler kişinin cilt tipine, ihtiyacına vs göre şekillenir. Bu adımlardan ilki tabii ki cilt tipini belirlemektir. Cilt bakımındaki tüm adımlar ve seçeceğiniz ürünler için öncelikle belirlenmesi gereken şey cildinizin tipidir. Hassas bir cildiniz mi var, yağlı bir cildiniz mi var bunları ürün satın almadan önce mutlaka biliyor olmalısınız. Cilt tipinizi ve eğer varsa cilt problemlerinizi bildikten sonra seçeceğiniz ürünler ve rutinler sizin için çok daha faydalı ve etkili olacaktır. 

 

Cildin genel olarak bakım rutinlerindeki adımlarından en önemli ve günlük olanları temizlik ve nemlendirmedir. Bunun yanına her gün değilse de belirli sıklıklarla yapılması gereken peeling (ölü deriyi vücuttan arındırma ve cildi canlandırma) ve maske gibi rutinler de vardır. Tüm adımları düzenli uyguladığınızda cildinizde pek çok değişiklikle karışılabilirsiniz. Cildiniz size çok daha canlı, parlak, gergin ve dinç görünür. Bunun haricinde cilt rutinine eklediğiniz bazı adım ve ürünlerle yaşlanma etkilerini ve zamanla cildinizde oluşacak deformeleri de önleyebilirsiniz. Cildinize iyi baktığınızda bunun enerjinizi yükselttiğini ve sizi de canlandırdığını göreceksiniz. 

 

Cilt bakım rutininizi kendinize ve ihtiyacınıza göre uyarladığınızda bunu bir de iyi beslenme, bol su ve spor ile destekleyerek yaşlanmanın cildinize ve vücudunuza olan etkileri olabildiğince azaltmanız mümkün olacaktır. 

 

Cildinizle ilgili kendi başınıza veya ürünlerle halledemeyeceğiniz bir probleminiz varsa bunun için farklı tedavi veya bakım yöntemleri uygulamanız gerekebilir. Eğer böyle bir durum varsa rastegele ürünler kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz. Cildinizdeki problem içeriden veya dışarıdan bir destekle halledildikten sonra doktorunuza veya güzellik uzmanınıza danışarak bir rutin geliştirebilirsiniz. 

 

Temizleyiciler

 

Temizlyeciler cilt bakım rutinin ilk aşamasını oluşturur. Eğer canlı ve bakımlı görünen bir cilt istiyorsanız cildi kusursuz bir şekilde temizlemek rutinin ilk aşamasıdır. Gün içerisinde oldukça fazla çevre kirliliğine, belki kozmetik ürüne ve daha pek çok dış etkene maruz kalan cilt kirlenir ve gözenekler dolar. Temizleyiciler ile yapacağınız temizleme işlemi kapsamlı bir cilt bakımı ya da peeling kadar çok derin bir temizlik sunmaz ancak günlük temzilik için idealdir. 

 

Gün içerisindeki kirlenmeyi temizlemek ve cildin rahatlamasını sağlamak için akşamları temizleyici kullanımı önerilir. Ancak gece uyurken de cildimiz genelde terler ve yağlanır. Sabahları çok derin bir şekilde olmasa da size uygun bir temizleyici ile cildi temizleyerek güne başlamak önerilir. Her zaman diğer cilt bakımı rutinlerinden önce cildi temizlemek ve yağ dengesini nötrlemek önemlidir. 

 

Cilt temizliği için pek çok farklı formda ürün seçeneği mevcuttur. Bu ürünlerden hangisinin cildinize iyi geldiğine karar vermek amacıyla belirli aralıklarla hepsini deneyebilirsiniz. Temizleyiciler köpük formda, sıvı formda, jel formda, sabun şeklinde katı formda, süt veya losyon şeklinde daha akışkan bir formda olabilirler. 

 

Temizleyicilerin kullanımı

 

Size uygun olduğunu düşündüğünüz, dilediğiniz bir formdaki temizleyici ürünü seçtikten sonra yapmanız gereken temizleyiciyi ıslak cildinize masaj yaparak uygulamaktır. Temizleyicilerin uygulanmasındaki en kritik noktalardan birisi cilde nazik davranmak ve cildi yıpratmamaktır. Temizliğin daha derin veya etkili olması için cildinize sert davranmaktan kaçının. Yavaş ve narin hareketlerle de cildi derinlemesine temizleyebilirsiniz. Bunun için en önemli şeylerden birisi kullandığınız ürünün kaliteli ve etkili olmasıdır. 

 

Temizleyicinizi seçtikten sonra ona bir müddet şans vermelisiniz. Çok hızlı bir değişim beklemeyin. Ancak eğer alerjik ya da olumsuz bir durum olursa da hemen ürünü kullanmayı bırakın. Cildimiz bazen bazı ürünlere veya içeriklere dönemsel tepkiler de gösterebilir. Bu sebeple çok sık temizleyici değiştirmeyin ancak birkaç farklı temizleyici seçeneği oluşturmaya çalışın. Özellikle sabah ve akşam rutinleriniz için farklı yoğunlukta ve türde temizleyiciler seçebilirsiniz. Aynı zamanda yoğun makyaj yaptığınız günler için de farklı ve yoğun içerikli bir temizleyici ürün seçmeyi unutmayın! 

 

Tonikler

 

Tonikler cilt bakım rutinin atlanmaması gereken önemli bir parçasıdır. Cilt temizliğinden hemen sonra yapılması gereken tonik sürme işlemi tamamen temizlenmiş ve nötrlenmiş cildi korumak açısından çok önemlidir. 

 

Düzenli bir cilt bakım rutininde tonik gözenekleri sıkılaştıran ve yağ dengesini sağlayan en önemli adımlardan birisidir. Tonik cildin arınmasını ve ferahlamasını sağlar ve genelde yoğun olmayan sıvı formdadır. Tonikler gün boyu yağlanan ve kirlenen cildin temizlenmesini sağlarken cildi de sıkılaştırır. Gözenekleri sıkılaştıran tonik cildi bakımın sonraki adımlarına kusursuz bir şekilde hazırlar. Tonik kullanmadan cilt temizliğinden seruma, nemlendiriciye ya da başka bir şeye geçildiğinde gözenekler kapanmadan ve sıkılaşmamış olursa ciltte açık gözenek görünümü sergilenebilir. Bu da genelde istenmeyen bir görüntüdür. 

 

Tonikler aynı zamanda cildin Ph dengesini de düzenler. Cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı olur. Ciltteki fazla yağı emer ve temizleyicilerin çıkaramadığı kirlerin gözeneklerden sökülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kendisinden sonra uygulanacak ürünlerin emilimine yardımcı olur. 

 

Tonikler nasıl kullanılmalı?

 

Tonik, cildi istediğimiz tipte bir temizleyici ile temizledikten sonra bir pamuk yardımıyla cilde uygulanır. Pamuğu sert bir şekilde cildinize bastırmamaya özen göstererek, yumuşak ve dairesel hareketlerle cildinize uygulamalısınız. 

 

Pamuk yardımıyla cildinizi tonikle sildiğinizde cildiniz daha derinden temizleneceği için pamukta bir kir birikebilir. Bu sebeple pamuğu değiştirerek yeniden tonik uygulayın ve cildinizin en temiz halinde de toniğin etkisi gözeneklerinize nüfus etsin. 

 

Toniklerin farklı çeşitleri olabilir. Genellikle yatıştırıcı ve ferahlatıcı özelliklere sahip olan tonikler, kuru, yağlı ve karma ciltler gibi cilt tiplerine göre de ayrılabilir. Eğer cilt tipinizde bariz bir kuruluk veya yağlılık gibi problemler varsa cildinize uygun bir tonik seçmeye dikkat edin. Örneğin yağlı bir cildiniz varsa ve yağ bazlı bir tonik seçerseniz cildinizin yağ dengesini bozabilirsiniz. Bazı tonik tipleri cildi yaşlandırıcı etkenlerden korumak için özel olarak geliştirilir. Eğer olgun ve kırışıklığa müsait bir cildiniz varsa serum ve nemlendiricinize ek olarak tonik seçerken de bunu dikkate alabilirsiniz. 

 

Son olarak tonik için günde kaç kez kullanılacağına yönelik kesin bir şey yoktur ancak yüzünüzü bir temizleyiciyle her yıkadığınızda tonik kullanarak temizliği derinleştirebilir ve cildinizin ferahlamasını sağlayabilirsiniz. 

 

Maskeler

 

Cilt bakımı yapıyor olmanın en yaygın göstergelerinden birisi düzenli maske yapıyor olmaktır. Genelde cildine bakan kişiler tasvir edileceği zaman hep yüz maskeleri kullanılır. Ancak gerçekten de cilt bakımının oldukça önemli ve etkili bir parçası olan maskeler tek kullanımda bile etkisini gösteren nadir adımlardan birisidir. Haftalık rutininizin içerisinde yer alabilirler, her gün sürekli olarak yapılmaları tavsiye edilmez. 

 

Maskeler ne amaçla yapmak istediğinize göre kategorilere ayrılır. Hem cilt tipiniz için farklı kerametlere sahip maskeler seçebilirsiniz hem de ürün tipi olarak da maskeler birbirinden ayrılırlar. Örneğin bazı cilt maskeleri krem gibi veya jel gibidir ancak yüzünüze sürdüğünüzde kurur. Bazı maskeler bez şeklindedir ve doğrudan yüzünüze koymanız gerekir. Bazı maskeler ise soyulabilen maskelerdir, onları ciltte kuruduktan sonra yavaşça ve nazikçe soyarak cildinizden çıkarmanız gerekir. 

 

Maskeler her ürünün özelliğine göre değişse de genellikle ciltte belli bir süre beklemelidirler. Kullanmaya başladığınız maskeyi uygulama talimatlarına yönelik olarak tavsiye edilen sürelerde yüzünüze uygulamanız gerekir. Her ürüne göre bekleme süresi değişebileceği gibi aynı zamanda cilt tipine göre de maskeleri yüzünüzde bekletme süreleri değişebilir. 

 

Yaygın maske çeşitleri

 

Kil Maskesi: Kil maskesi son dönemde oldukça yaygın olarak kullanılan maske türlerinden birisidir. Kil, cildi besler ve en önemlisi de arındırır. Cildinizin tamamen temizlenmeye ihtiyacı varsa kil maskesi bunu sağlayacaktır. Kil maskeleri aynı zamanda cildi yumuşatır ve pürüzsüz bir hale getirir. Cildin yağ ve nem dengesini sağlamak konusunda büyük yardımları olur. Genelde yağlı ciltlerin cilt bakım rutinine katmaları uygun olur. 

Nemlendirici Maskeler: Nemlendirici maskeler her formda olabilir ancak genellikle bir bez veya benzeri bir materyal yardımıyla canlandırıcı ve nemlendirici içeriklerin yoğun olduğu bir içerikte cildinizi bekletirsiniz. Nemlendirici maskeler nem dengesini sağladığı için cildi canlı ve parlak gösterir. Genelde kuru ciltlerin cilt bakım rutinlerine katması gerekir. 

 

Vitamin İçeren Maskeler: Vitamin maskeleri hemen her cildin rahatlıkla kullanabileceği ve cildin canlı gözükmesine yardım eden maskelerdir. Cildinizin ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz vitaminin olduğu bir çeşit maskeyi ister haftalık ister aylık cilt bakım rutininize katabilirsiniz. 

 

Peelingler

 

Peeling kelime kökeni olarak soymak anlamına gelir. Ölü derinin soyulup atılmasını sağlayan yenileyici bir ürün çeşididir. Cilt bakımı rutininde yenilenme adımı olduğu için oldukça önemlidir. 

 

Peelingler çok sık yapılmamalıdır. Cildi yenileyebilmeleri için cildin incelmesi ve soyulması gerekir. Peeling işlemi uyguladığınızda cildinizdeki ince ve kusurlu kısımlar önce kendisini yok eder ve bu sayede sonrasında yenilenen derinin daha canlı ve sağlıklı olmasını sağlar. Cilt yüzeyindeki hafif düzensizlikler ve pürüzlerin görünümü bu şekilde minimize edilebilir. Bu sayede cildiniz daha aydınlık ve pürüzsüz bir görünüme kavuşabilir. Ancak bu sebeple peeling sürekli yapılmaması gerektiği gibi aynı zamanda dikkatli de yapılması gereken bir adımdır. 

 

Peeling amacıyla bazı asitler de belirli miktarlarda ciltte kullanılır. Çoğu peeling ürününün içerisinde Glikolik asit, Laktik asit, mandelik asit, Salisilik asit gibi soyucu içeriklerden düşük oranlarda bulunur. 

 

Peeling Nasıl Kullanılır?

 

Peeling yukarıda da bahsettiğimiz gibi oldukça dikkatli kullanılması gereken içeriklerden oluşur. Tüm peeling ürünlerini oldukça nazik bir şekilde cilde sürmek gerekmektedir. Sakin ve naif bir masaj yardımıyla peeling yaptığınız ürünler cildinizdeki ölü derinin atılmasına yardımcı olur. 

 

Peeling yapmadan önce ılık bir duş almış olmak gözenekleri iyice açacağı için peeling için faydalı bir alan oluşturur. Dilerseniz bunun için buhar banyosu da uygulayabilirsiniz. 

 

Peeling ürünlerinin içeriğinde genelde cildin deforme olmuş noktalarındaki deriyi soyabilecek sertlikte küçük maddeler vardır. Örneğin kahve de bu efekti veren tanecikli bir yapıya sahiptir ve soğal bir peelingtir. Bu küçük maddelerin oldukça dikkatli şekilde cilde temas etmesi gerekir. Eğer sert davranırsanız cildinizi çok kolay şekilde tahriş edebilirsiniz. 

 

Cildinizin tipine göre peeling seçmek de önemlidir. Eğer yağlı bir cildiniz varsa alfa veya beta asitleri, salisilik asit veya glikolik asit içeren ürünler yağlı ciltler için uygundur. Ancak, peeling işleminden sonra nemlendirici kullanmaya devam edilmeli ve aşırıya kaçılmadığından emin olunmalıdır. Eğer kuru bir cilde sahipseniz yağlı peelingler kullanmaya özen gösterin. Shea yağı, Hindistan cevizi yağı gibi doğal ve faydalı yağlar içeren peelingleri tercih edebilirsiniz. 



 

Serumlar

 

Cilt bakımının bir diğer önemli adımı olan serumlar, üzerine en çok düşünmeniz gereken ve cildinizin neye ihtiyacı olduğuna karar vermeniz gereken ürünlerdir. Belli bir süre içerisinde 2-3 çeşit farklı serum kullanabilirsiniz. Cilt bakım rutini çok kişisel bir şeydir ve serumlar bu kişisel cilt problemlerinize en fazla nüfus edecek olan ürünlerdir. 

 

Serumların içerikleri çok farklı olabilir. Bu içeriklerin hangi cilt problemleri için olduğunu araştırdıktan sonra düzenli bir şekilde kullanmaya başladığınızda serumların ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. 

 

Serumlar vitamin içerebilir. C vitamini D vitamini gibi farklı vitaminlerin özlerinden oluşan serumlar kullanabileceğiniz gibi cilt problemlerinize uygun olarak asit içeren serumlar da kullanabilirsiniz. 

 

Serum nasıl kullanılır?

 

Serumlar cildi iyice temizledikten sonra yani hem temizleyiciniz hem de toniğinizden sonra kullanılır. Serum cilt tarafından zaten oldukça hızlı emilen bir üründür ancak temiz bir ciltte daha da hızlı ve sorunsuz emilecektir. 

 

Serumlarda genellikle kullanılan asitlerin farklı görevleri vardır. Örneğin diğer cilt bakımı ürünlerinde de sıkça kullanılan Hyaluronik asit, leke tedavici, hücre yenilenmesi gibi pek çok farklı şeyi detsekler. Hyaluronik asit, yüksek miktarda kullanılamadığı için genellikle farklı içeriklerle kombine edilerek kullanılır. Son dönemde oldukça popüler bir cilt bakımı ürün içeriği olan retinol de ciltte kolojen üretimini artırdığı için pek çok farklı cilt sorununa çözüm olarak kullanılabilmektedir. 

Serumlarda en çok kullanılan diğer içerik ise vitaminlerdir. Özellikle C ve D vitamini içeren serumlar sıkça kullanılmaktadır. C vitamini serumlar cildin renk dengesini süzenlemeye, cilde canlılık ve parlaklık vermeye yararlar. Zaten günlük rutininiz içerisinde olması gereken güneş kremi C vitamini serumu kullandığınız zamanlarda ekstra bir öneme sahiptir. D vitamini ise cilt hücrelerinin yenilenmesini, sivilce ve akne oluşumunun azalmasını sağlar. 





 

Nemlendirici nedir?

 

 Cilt bakımı rutininin vazgeçilmez parçası olan nemlendiriciler kurumuş, matlaşmış cildi parlak gösterirken aynı zamanda daha genç gözükmeye yardımcı olur. Nemlendirici, cildi korumak, nemlendirmek ve yağlamak için kullanılan kozmetik preparatlardır. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre cilt tipiniz ne olursa olsun günlük cilt bakımında bir nemlendirici kullanmanız gerekiyor. Değişen hava şartlarına göre ayrıca değişen cilt tiplerine göre birden çok nemlendirici çeşidi vardır. Kozmetik markaları her cilt tipine özel farklı ebatlarda, formlarda ürün geliştirir. Cilt bakımının olmazsa olmazı olan bu ürünler oldukça ergonomiktir ve çok amaçlı bir kullanım için uygundur.

Nemlendirici krem seçerken belli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu özelliklerden en önemlisi cilt tipinize uygun olmasıdır.

Kuru cilt tipinde kırışıklık oluşumu riski fazladır, esneklik ve elastikiyet dengesi daha kolay azalır ve cilt kuru bir görüntüye hızlı ulaşır. Neme en çok ihtiyacı olan cilt tipi, kuru cilttir. Kuru cilt sahipleri yoğun nem tutucu kremler kullanmalıdır.

Yağlı ciltlerin nemlendiricisi, kuru ciltler gibi yoğun olmamalı daha su bazlı nemlendirici tercih edilmelidir.

Kozmetik markaları, yağlı ve akneye eğilimli ciltler için yağsız nemlendirici üretiyorlar. Bu cilt tipine sahip olanlar cilt temizliğinden sonra yağsız nemlendirici krem kullanmalıdırlar.

 

 

Nemlendirici nasıl kullanılır?

 

Yüz bölgenize krem uygulamadan önce ilk olarak yüzünüzü iyice yıkayarak tamamen temiz olduğundan emin olmalısınız. Bunun nedeni ise; temiz cilde uygulanan kremler daha fazla etki göstermesidir.Yüze uygulanan kremi cildinize iyice yedirmeniz için parmaklarınızla masaj yaparak uygulayın. Yüzünüze krem sürerken yön kısmını dikkate almalısınız. Yer çekimi kuvvetini göz önünde bulundurarak kremi yukarı kısımlara doğru uygulamanız finalde iyi bir sürme tekniğini tamamlamanızı sağlayacaktır.

 

Krem sürme esnasında yüzünüzün göz kısımları hariç tamamına krem sürmeniz her zaman avantaj sağlayacaktır. Yüze ne zaman krem sürülmeli sorusu da oldukça önemli. Zaman dilimi olarak akşam saatlerini tercih etmelisiniz. Fazla krem sürmek cildiniz için gereksiz olabilir. Eğer ürünü çok az alırsanız bu sefer de cildinize yetersiz gelebilir. Bu yüzden her zaman doğru adımları izleyip uygun miktarda ürün uygulamalısınız. Doğru miktarda ve doğru şekilde uyguladığınız takdirde nemlendiricinin etkisini göreceksiniz.

 

Göz Bakımı

 

Göz etrafında oluşan morlukların, kırışıklıkların ve çizgilerin giderilmesi ile ilgilidir. Göz çevresi yorgunluk ve mimikler sebebiyle çok çabuk etkilenir. Dolayısıyla bu bölgeyi iyice korumak ve bakımını atlamamak çok önemlidir. 

 

Göz ve göz çevresi bakımı cilt bakımının en hassas adımıdır diyebiliriz. Çünkü göz etrafı ciltteki en ince deriye sahiptir. 

 

Gülme, kızgınlık, zararlı dış etkenler ve de makyaj yaparken uyguladığımız ürünler nedeniyle en fazla yıpranan yerlerden birisi de göz çevresidir. Çok ince bir deriye sahip olması nedeniyle altında bulunan kılcal damarlar, koyu mor-siyah arasında değişen renkli halkalar ile gözaltlarında morarma ve torbalanma halinde meydana gelebilmektedir. Tüm bunları azaltmak veya yok etmek için göz çevresine özel ürünler kullanmak gerekir. 

 

Göz etrafımız için çeşitli özel maskeler, nemlendiriciler veya özel temizleyici ürünler kullanabiliriz. Göz etrafınız için seçtiğiniz özel ürünlerin cilt yapınıza ve problemlerinize uygun olmasına mutlaka özen gösterin. 

 

Göz bakımı nasıl yapılmalıdır? H3 

 

Göz bakımında temizleyicilerin yüzünüz için kullandığınızdan farklı olması zorunlu değildir. Ancak alkollü bir temizleyici kullanıyorsanız bunu göz çevrenizden kesinlikle uzak tutmalısınız. 

 

Göz çevreniz için zaman zaman özel maskeler yapabilirsiniz. Bu maskeler göz altlarınızı canlandıracak morlukları önleyecek veya göz etrafındaki kırışıklıkları giderecek türden olabilir. Maskeleri düzenli yapmanız doğru sonuç almanız açısından önemlidir. Maskeleri kullanırken gözünüze karşı hassas davranmaya da mutlaka özen gösterin.

 

Göz etrafı için en önemli adımlardan birisi de nemlendiricilerdir. Göz çevresinde yağ bezi bulunmadığı için yağlı cilde sahip olan kişiler bile göz çevresini belirli aralıklarla nemlendirmelidir. Göz çevresi kuruluğu derinin daha da yıpranmasına ve kırışıklıklara neden olabilmektedir. Bu aşamada nemlendiriciler çok önemli bir adımdır. Doğru seçim yapılmalı ve mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. 

 

Göz çevresinin sağlığı için yapılması gereken bir diğer şey de bol su içmektir. Günlük olarak tükettiğiniz su miktarı ve uyuduğunuz uyku miktarı da çok önemlidir. Düzenli uyku ve su tüketimi göz altındaki morlukların azalmasını ve bölgenin nemli kalmasını sağlar. Bunun haricinde gözlerini güneşten korumak da çok önemlidir.

Etiketler: cilt bakımı
Ekim 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.